Tänään on ollut aivan ihana ja onnistunut retkipäivä! Kiitos siitä erityisesti Tellulle ja Kauhavan  Kangas-Aitalle järjestelyistä ja tietysti kaikille mukana olleille seurasta.

Aaamusta lähdimme porukalla Kauhavalta Kangas-Aitan pihasta pikku bussilla kohti Vaasaa. Bussi täyttyi heti meidän Kangas-Aitan Käsityöklubilaisten iloisesta puheensorinasta ja tietysti siinä matkalla käsitöitäkin tikuttiin:) Meidän retkikohteena oli tälläkertaa Vaasassa Stundarsin Museo ja Kulttuurikeskus. Se on oikeastaan sellainen käsityökylä. Niin että,tervetuloa kanssani ihan pienelle kierrokselle Stundarsiin :)

 

Muka kuvia nappailin paljonkin,mutta mikään sellaisista yleisilmeistä olevista kuvista ei tullut oikein hyvä. Varmaankin toiset tytötkin blogissaan kertovat mitä näkivät ja koikvat . Tää on nyt minun silmin katsottuna. Kuvassa on kahvitupa. Sillä alueella on kuulema kaikkiaan 60 tämmöstä vanhaa rakennusta,joita meidän nähtävänä oli 26 kohdetta. Osassa taloissa nimittäin asutaankin.

 

Tämäkin oli jonkun käsityöläisen tupa. En mä enää muista kenen. Siellä oli viritettynä esille monia vanhoja käsityötaitoja ja työnäytöksiä meneillään.Hauska katsella näitä vanhoja tupia. Tuli lapsuuteni mummolat mieleen kerrossänkyineen ja sivustavedettävine sänkyineen. Avotakat,joiden päällä pata roikkui,avonaiset puiset astiahyllyt ja paljon muuta.

 

Tässä oli pitsinnyplääjä työssään. katsokaa miten kauniin perhospitsin oli nyplännyt laukkuun mm. Monia pitsinnyplääjiä näin,olipa yksi mieskin. Näitten lisäksi seppiä,tuohesta tekijöitä,nahankaiverrusta,puun kaiverrusta,monen monen moista. Niin, oli neulojiakin! Juu ja tietysti leipuri. Sieltä sai kotiinviemisiksikin ostaa leipiä,limppuja ja sikapossuja.

 

Yhdessä tuvassa oli niin kauniit vaunut,että pakkohan mun näin hienoista vauvanvaunuista oli tänne kuva laittaa.

 

Pihapiirissä oli kolme kanaa ja tää ylväs kukko. Kukko oli hyvin arvonsa tunteva ja kun mä kuvailin sitä,niin kyllä osasi minulle pöyhistellä,aivankuin sanoen:"Äläpäs tule ,täällä määrään minä ja nää kananeidit ovat minun"!

 

Oli tietysti navettarakennuskin ja siellä oli leikkieläimet,kuten nää lampaat. Oli lehmä,hevonen ja possujakin.

 

Minusta niin kaunis ikkuna tässäkin. Siellä talojen pihamailla oli kauniisti kukkivia vanhanajan perennoja. Päiväkin oli mitä kaunein kulkea. Alueella oli järjestetty ruokailukin. Se oli semmosen kevyen katoksen alla buffet pöytä. Tarjona lihakeittoa ja klimppisoppaa. Isot pöydät ,jossa sai syödä,levittäytyi avoimen taivaan alle ja lämmön keskellä vilvoittava kesätuuli meitä hyväili

 

.

Siinä oli monenmoista lapasta ja myssyä ja mitä lie

 

ja näytteitä tuohitöistä.

 

Yhden tuvan seinustalta kuvailin kalastajan verkkoja. Kalastajan leipä on tullut merestä ja noilla verkoilla saalista on nostettu.

 

Tähän taulunkuvaan lopetan kirrokseni. Kuvia ois paljon,mutta ei niitä kaikkia tänne saa sopimaan. Tämän kuvan otin siksikin,kun siitä näkee miten useimmat huoneitten seinät olivat tapetoitu sanomalehdillä. Jokatapauksessa paljon näin,että varmaan vielä monina päivinä ajatukseni vaeltaa jossain siellä käsityöläisten vanhoja polkuja.

Oikein kivaa alkanutta viikkoa Teille Ystäväiseni!