Aivan ensiksi kiitos kaikille kommentoijille! Olette niin ihania,aina jaksatte kannustaa ja tsempata!
Niin olimme mieheni ja minä paikkakuntani kansallisopiston tekemällä retkellä Virossa. Ei me kansalaisopistossa olla oltu,mutta kun bussissa oli tilaa niin huolivat muitakin. Kiva ja huoleton lähteä,kun kaikki kuului reissun hintaan. Bussimatkat siellä ja täällä,edestakaiset laivamatkat,hotelli,syömiset,retket ja sisäänpääsymaksut. Rahaa ei tarvinnut kuin sen mukaan,jos perillä halusi jotain ostaa.


Tällä Tallink-laivalla seilasimme tullen mennen. Ei pahemmin keinuttanut,vaikka paluupäivänä maissa tuntui tuulevan aikalailla.Tallinnassa majoituimme illalla tähän aika tasokkaaseen Olumpia-hotelliin.Eka päivän aamuna lähdimme retkelle kohti Lahenmaan kansallispuistoa. Reittimme kulki Länsmäen kaupinginosan halki. Siellä näkyi olevan vieri vieressä vanhoja Neuvostoliiton aikaisia kerrostaloja. Siellä ei kerrostalot ole taloyhtiöitä. Ei siis ole hallitusta ,eikä isännöintiä niinkuin Suomessa. Jokainen vaan omaa asuntoaan hoitaa laihinsa. Niinpä samassa kerrostalossa näkyi ulospäinkin joku asunto aivan ränsistyneeltä ja taas naapuriasunto näytti kunnostetulta.Siinä kohtaa uutta maalia ja uudet ikkunat. jne. Mitähän sitten tapahtuu jos ja kun putket vuotaa tai katto,kun taloyhtiötä ei ole!?Reittimme varrella päästiin käymään yksityisessä Pihlamäen kotiateljeessa. Siinä pariskunta oli jo vuosia sitten muuttaneet kaupungista maaseudulle ja hoitivat pientä bisnestään. Emäntä teki keramiikkaa,lasitöitä ja silkkimaalausta. Heillä oli hyvän näköinen kotitalo ja sitten pihapiirissä tämä Ateljee eri rakennuksessa,johon kuului tää myymälä,paja ja pieni museo. Kuvakulma on myymälästä,jossa näky pieni osa tuotantoa. Kuvassa keramiikkaisia tuikkukynttilöiden alustoja.


Tämä kuva on museosta,samoinkuin seuraava.Minullakin on ollut lapsuudessa tuollainen nalle. Monia muitakin "lapsuusesineitä " näin. Mitähän siitä pitäis ajatella...hmmn.. museoaikainenkohan sitä on!!!Heillä oli tosi kaunis pihapiiri ja puutarha. Iso ja hyvin hoidettu. He olivat voittaneet palkintojakin puutarhastaan. Tässä on kiva pihamökki viehättävästi sammaloituneena.


Kauniisti on laitettu pihapiirin päätykin. Takana näkyy vähän siellä olevaa lampea. Oispa ollut kesäaika,niin mitenkähän kaunista olisi ollut kukkasineen,kun nytkin oli kaunista. Kivetkin kukkapenkkien läheisyydessä oli kivasti sammaloitu.


Lahenmaan alueella pääsimme näkemään kartanoita. Ainakin Palmse , Vilhula ja tämä Sagadin,olikohan vielä muita. Tuo Sagadin kartano kyllä seisoi suorassa,mutta Intsun kamera ei. Aikoinaan näitten kartanoiden rakentamiseen on rahoitus saatu viinan poltolla! Polttaneet Venäjälle sitä votkaa!


Sagadin kartanoon pääsimme sisälle. Siellä nyt tietysti oli upeita huonekaluja,hulppeita verhoja,valtavia kattokruunuja,maalauksia ja ties mitä.Tässäkin upea sohva,jota mä heti tuunaisin:D Laittaisin tuon mustan kankaan tilalle viininpunaista samettia:)Olihan siellä valtavia peilejäkin,joissa oli pikkuisen krumeluuria:)Sagadin kartanon pihapiirissä oli metsämuseo. Kiva paikka kaikkine mielenkiintoisine esineineen ja täytettyine metsän eläimineen. Tuossa on myymälässä lastuista punottuja pullosuojia.


Samasta materiaalista salkkuja/laukkuja.


Suuria puisia leluja oli monenmoisia.Yhdessä nurkassa majavat meitä katseli.Joo ja kaksi possua. Villisika ja rakas omasika. Eivätkös olekin niin somasti yhdennäköisiä:) ( mä kyllä kysyin luvan kuvan julkaisuun...) Metsämuseon jälkeen meitä vietiin Rakveren kaupunkiin. Siellä kaupunkikierrosta ja tutustuminen pellavamyymälään,josta tämä kuva on.


Retki oli ihan kokopäiväretki ja illalla hotellille ja yhteinen illallinen hotellin buffet-pöydästä. Kaiken jälkeen hotellihuoneessa lepo maittoi ja "ladattiin akkuja" seuraavan päivän koitoksia varten. Ai,ettäkö enkö käynyt Karnaluksissa? Älkäähän hätäilkö,tarina reissusta jatkuu vielä ainakin toisen postauksen verran.